Servicii speciale

 

PCA3 - Primul test genetic pentru determinarea precoce a cancerului de prostată printr-un simplu test de urină

PCA3 - Primul test genetic pentru determinarea precoce a cancerului de prostată printr-un simplu test de urinăCancerul de prostată este cel de-al doilea tip de cazuri în ceea ce privește diagnosticarea bolilor cu caracter malign și primul din lista bolilor provocatoare de moarte din întreaga lume. Practicile curente de determinare a cancerului de prostată utilizează PSA (antigen prostatic specific) și DRE (palpare prostatică) ca indicatori în cazul necesității prelevării de probe pentru biposie, rata de succes în identificarea cancerului de prostată fiind situată în jurul unui procent de 35-40% din subiecții examinați. Din păcate, în restul de 60-65% din cazurile investigate prin metoda clasică se dovedește a fi insuficientă.

PCA3 metoda de depistare precoce a cancerului de prostată printr-un simplu test de urină, care utilizează tehnologia amplificării mediate genic a PCA3 - ARN mesager  specific prostatei care este supra-reprezentat în celulele cancerului  de prostată. Acest test constituie de altfel o premieră la nivel național, MEDAS fiind singurul Centru Medical unde este disponibilă această investigație.

PCA3 adaugă un plus de informație în cazul în care PSA-seric (antigen specific prostatic), sau palparea prostatei sunt neconcludente, reducând astfel numărul de puncții biopsice prostatice inutile. Scorul PCA3 poate constitui și un element de supraveghere a evoluției bolii, furnizând informații adiționale care pot reduce substanțial gradul de disconfort al pacientului.

Avantajele investigației cu metoda PCA3:

 • PCA3 poate determina decizia de a efectua o biopsie
 • Scorul PCA3 adaugă un plus de informație în cazul în care PSA sau DRE sunt neconcludente
 • Scorul PCA3 poate fi secondat de o investiagtie suplimentară - biposie - sau poate constitui un element de supraveghere a evoluției bolii
 • Scorul PCA3 furnizează informații adiționale care pot reduce substanțial gradul de disconfort al pacientului
 • Testul PCA3 este ușor de efectuat: se folosește prima probă (primul jet) de urină după DRE (masajul prostatic).


Tratamentul cancerului de prostată prin metoda HIFU (High Intensity Focus Ultrasound)

Tratamentul cancerului de prostată prin metoda HIFU

Tratamentul cancerului de prostată prin metoda HIFU (High Intensity Focus Ultrasound): se realizează prin ablația întregului țesut prostatic prin concentrarea pe zone locale, limitate, a unor cantități mari de energie ultrasonica. Este o metodă   terapeutică neinvazivă, nedureroasă, nesangeranda care nu provoacă șoc chirurgical și ușor de suportat de către pacient. Durata de spitalizare variază între 1-3 zile.

Avantajele HIFU:

 • metodă terapeutică neinvazivă
 • riscul scăzut al complicațiilor
 • durata spitalizării variază între 1 și 3 zile
 • posibilitatea de evaluare a eficacității tratamentului prin monitorizarea valorilor
 • PSA-ului seric; eventual puncție-biopsie de control
 • păstrarea funcției erectile și a continenței
 • echipament HIFU: Sonablate 500

 

ESWL - Tratamentul litiazei reno-vezicale

ESWL - Tratamentul litiazei reno-vezicaleTratamentul litiazei reno-vezicale (pietre la rinichi/ vezica urinară) prin metoda ESWL (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy) - cu ultrasunete.

Datele statistice arată că între 75% și 90% dintre pacienții litiazici care necesită tratament sunt astăzi supuși metodei de tratare extracorporală cu unde de șoc - litotripsie extracorporală (ESWL).

Avantajele ESWL:

 • se poate efectua în ambulator
 • metodă minim invazivă
 • în majoritatea cazurilor nu este necesară anestezia
 • calculul nu este extras ci este doar fragmentat, particulele calculoase urmând a fi eliminate pe cale naturală
 • rata de succes a tratamentului ESWL al litiazei reno-vezicale variază între 70-90%

 


Videocapsula endoscopică, alternativă a endoscopiei clasice

Videocapsula endoscopică, alternativă a endoscopiei clasice

Videocapsula Endoscopică Pillcam COLON2.

 • Aceasta este caracterizată de următorii parametrii de funcționare și avantaje:
 • Dispune de o nouă interfață capabilă să afișeze o arie mărită de vizualizare conform cu creșterea unghiului de vizualizare de la 156ola 172o/ cameră video
 • Permite criterii de diganostic diferențial între leziunile benigne și cele cu risc de malignitate
 • Estimare automată a dimensiunii polipilor
 • comunicare bidirecxtionala cu cpasulele Pillcam COLON2
 • Funcționalitate inteligentă care semnalizează pasajul capsulei din stomac în intestinul subțire, intestinul subțire-colon, precum și finalul procedurii prin informare bidirecțională între Data Recorder și capsula Pillcam COLON2
 • Avertizarea pacientului prin semnale auditive, vizuale și vibrații pentru a urma pașii protocolului (de purjare) de endoscopie cu cpasula Pillcam COLON2
 • Inregistraea continuă din momentul activării; durata de funcționare a bateriei este de minimum 10 ore
 • posibilitatea vizualizării întregului tract gastrointestinal
 • Senzor de mișcare care determină ajustarea ratei de caprtura a imaginilor în funcție de viteza de deplasarea a capsulei prin intestinul subțire și colon

Ca urmare a progresului tehnologic, platforma de diagnostic prin endoscopie cu Videocapsula în această ultimă versiune și-a îmbunătățit, conform studiilor prezente, eficiența de depistare a leziunilor precursoare ale cancerului colorectal cu aproximativ 20%, atingând în prezent o Valoare Predictivă Negativă pentru polipii 6mm de până la 96% și pentru polipii > 10mm de până la 97%, comparabilă cu cea a colonoscopiei convenționale.


Metodele non-invazive FibroTest/FibroMax în evaluarea gradului de fibroză în hepatitele cronice virale

Metodele non-invazive FibroTest/FibroMax în evaluarea gradului de fibroză în hepatitele cronice viraleÎn contextul abordării diagnostice și terapeutice moderne, metodele non-invazive care realizează predicția histologiei hepatice au fost introduse inițial pentru hepatită cronică VHC, apoi și pentru alte trei afecțiuni hepatice comune: hepatită cronică VHB, hepatită alcoolică și steatoză hepatică non-alcoolică și a celor cu patologie mixtă. 

FibroTEST și FibroMAX

Bolile cronice ale ficatului, evaluate altă dată printr-un procedeu riscant și dureros, respectiv puncția-biopsie hepatică, considerată la vremea respectivă ca fiind metoda „GOLD STANDARD”, beneficiază în prezent de tehnici noi, moderne, care revoluționează diagnosticul medical în Hepatologie.

FibroTest și FibroMax pot fi considerate ca fiind o biopsie virtuală, fiind echivalente cu o biopsie hepatică de 25 mm.

Cu ajutorul lor, printr-o simplă prelevare de sânge, pot fi evaluate afecțiuni hepatice, precum fibroză sau steatoză în hepatitele cronice virale B, C, și D, dar și steatoză de origine alcoolică și non-alcoolică.

Testele permit determinarea stadiului fibrozei, monitorizarea evoluției fibrozei hepatice pe parcursul tratamentului, precum și urmărirea procesului necro-inflamator.