Error message

 • Warning: include_once(): Unable to allocate memory for pool. in drupal_settings_initialize() (line 733 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_variables() (line 2492 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Viroza respiratorie

Viroza respiratorie este denumita si IACRS (infectie acuta a cailor aeriene superioare). Ea este o boala infectioasa acuta, virala, autolimitata ce afecteaza tractul respirator superior si determina simptome variabile de tipul: tuse, stranut, nas infundat, secretii nazale, dureri de cap si iritarea gatului. 

Virozele sunt provocate de peste 200 tipuri de virusuri; dintre care amintim rhinovirusurile si coronarovirusurile ( iarna si primavera), virusurile gripale, paragripale, virusul sincitial respirator, adenovirusurile si enterovirusurile.

Se  transmite:

 • pe cale aeriana - inhalarea particulelor eliminate de bolnavi( tuse sau stranut),      
 • prin contact indirect- cu obiectele contaminate de catre bolnavi
 • prin contact direct – cu mainile contaminate ale bolnavului

Aparitia infectiilor simptomatice poate fi facilitate de starea fiziologica a gazdei. Oboseala excesiva, tulburarile emotionale, afectiunile alergice nazofaringiene si faza de mijloc a ciclului menstrual  au fost legate de agravarea manifestarii si simptomelor. Cel mai important factor de evitare  a infectiei este prezenta anticorpilor specifici neutralizanti in ser si secretii , care indica expunere anterioara la acelasi virus sau la unul foarte inrudit , si ofera protectie partiala.


Simptome si semene

Simptomele si semnele clinice sunt nespecifice si variaza de la o persoana la alta.  Dupa o perioada de incubatie de 24-72 de ore  apar simptomele de tipul nas infundat, secretii nazale , stranut, dureri in gat si dureri de cap.  Secretiile nazale sunt apoase si profuse in primele zile, dar devin apoi mai mucoase si purulente; secretiile mucopurulente  ( galben verzui) nu indica o  suprainfectie bacteriana. Tusea este de obicei usoara dar dureaza de obicei pana in saptamana  a doua.  La adulti , febra in general nu este prezenta, de obicei apare la copii. Simptomele dispar in 4-10 zile daca nu apar complicatii infectioase.


Diagnostic

In cazul persoanelor imunocompetente, fara antecedente persoanele semnificative, anamneza si examenul clinic pot pune diagnosticul de  viroza respiratorie. Investigatiile sunt necesare mai ales in cazul in care suspicionam aparitia complicatiilor cum ar fi o pneumonie ( radiografie pulmonara, examen bacteriologic sputa, analize sange)  sau o sinuzita ( radiografie sinusuri).

Complicatii: sinuzita acuta, otita medie acuta, infectie tract respirator inferior : bronsita acuta, pneumonie, exacerbari astm bronsic.

          

Tratament

Un mediu cald si umidifiat creste confortul. Se recomanda repausul pentru cei cu febra si simptome severe. Hidratarea corespunzatoare si alimentatia bogata in vitamina este benefica.  Tratamentul este simptomatic (vizeaza ameliorarea semnelor si simptomelor de ”raceala”):

 • tuse: expectorante sau antitusive in functie de tipul de tuse
 • congestive nazala: medicamente cu rol decongestionant ( pseudoefedrina), antihistaminice ( difenhidramina) dar si inhalatoare nazale cu ipratropium bromid
 • dureri de cap si de gat – antiinflamatoare de tipul ibuprofen

Antibioticele nu sunt recomandate deoarece nu actioneaza pe virusuri. Antibioticele se folosesc doar in caz de suprainfectie bacteriana.

 

Preventie:

 • Spalarea mainilor cu apa si sapun timp de 15-30 minute( produsele pe baza de alcool sunt o alternativa buna).  
 • Evitarea spatiilor supraaglomerate si contactul cu persoane bolnave
 • Hidratarea corespunzatoare si alimentatia bogata in vitamine

 

 

Dna. Dr. Ene-Matei, medic specialist medicina interna, este unul dintre membrii echipei medicale Medas Titan. Ne bucura faptul ca dna. Dr. beneficiaza de increderea pacientilor atat ca profesionist cat si uman. Abordarea fireasca si calda a fiecarui caz in parte face ca dna. Dr sa fie apreciata in mod deosebit, atat de pacienti cat si de noi. 

 

 

 

 

 

 
Specialități: