Error message

 • Warning: include_once(): Unable to allocate memory for pool. in drupal_settings_initialize() (line 733 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_variables() (line 2492 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Utilitatea endoscopiei digestive superioare in practica medicala

Endoscopia digestiva superioara (EDS) este reprezinta o procedura ce permite vizualizarea portiunilor superioare ale tractului digestiv. Este considerata ca fiind o tehnica minim-invaziva intrucat nu implica incizii sau recuperare dupa efectuarea investigatiei, cu exceptia situatiei in care se opteaza pentru efectuarea acesteia sub anestezie, caz in care pacientul necesita intre o ora si doua post-investigatie pentru ca efectele anesteziei sa dispara. 

Cu toate acestea exista posibilitatea ca ulterior EDS, pacientul sa se resimta, in principal senzatia de usturime/ durere in gat fiind cea acuzata. 

Endoscopia digestiva superioara este utilizata in cazul afectiunilor gastrointestinale, cum ar fi: 

 • Boala de reflux 
 • Dispepsie persistenta la pacienti cu varsta peste 45 de ani
 • Greata persistenta
 • Disfagie persistenta ( dificultate la inghitire) 
 • Odinofagie (durere la inghitire) 
 • Sangerari anormale ale tractului digestiv, evidentiate prin hematemeza (varsaturi cu sange) sau melena (scaun cu sange digerat) 
 • Boli inflamatorii intestinale 

Totodata exista semne si simptome ce pot conduce la efectuarea unei endoscopii digestive, cum ar fi evidentierea unei anemii inexplicabile. 

Endoscopia digestiva superioara este utilizata si in monitorizarea anumitor afectiuni, cum ar fi ulcerul gastric sau duodenal, sau uneori, ulterior inteventiilor chirurgicale in sfera gastrica.

De asemenea, EDS este utilizata pentru confirmarea anumitor diagnostice prin biopsie, deoarece permite atat vizualizarea tubului digestiv cat si prelevarea de tesut, iar in scop terapeutic, este utilizata, spre exemplu, pentru indepartarea unor corpi straini ingerati, cauterizarea anumitor leziuni sau indepartarea unor polipi.

Trebuie mentionat ca, in ciuda faptului ca aceasta tehnica este una minim invaziva, comporta anumite riscuri, care insa sunt explicate in detaliu pacientului inaintea efectuarii investigatiei. 

Din acest motiv este necesara efectuarea unui consult anterior investigatiei, in care sa se evalueze potentialele riscuri pentru pacient. 

Asadar, dezvoltarea si avansul continuu al tehnologiei medicale permite investigarea completa a pacientului, astfel incat afectiuni greu diagnosticabile sau tratabile in trecut, acum pot fi diagnosticate sau tratate in sistem ambulatoriu, permitand pacientului reluarea activitatilor curente chiar in cursul aceleiasi zile. 

In cadrul Clinicilor Medas, pacientii ce necesita efectuarea unei EDS, beneficiaza de conditii de maxima siguranta si confort, asigurate de cadre medicale cu experienta si de tehnologie extrem de avansata. 

Pentru detalii legate de pregatirea pacientului inaintea investigatiei sau programari, va rugam sa apelati Call-Center-ul nostru, la numarul unic 021 9232/*9232! 

Specialități: