Error message

  • Warning: include_once(): Unable to allocate memory for pool. in drupal_settings_initialize() (line 733 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_variables() (line 2492 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Toata lumea are o alergie?

Alergia reprezinta o conditie medicala cronica ce implica o reactie anormala de hipersensibilitate a sistemului imun la stimuli externi inofensivi pentru majoritatea populatie, numiti alergeni. Alergenii pot fi de tipul aeroalergeni (praf, mucegai, polen, epitelii animale de companie), alergeni alimentari,  insecte si alergeni medicamentosi. 

Principalii factori care duc la aparitia acestor reactii de hipersensibilitate sunt factorii genetici si de mediu. Atopia repezinta predispozitia genetica de a dezvolta alergi. Factorii de mediu ca si poluarea, cresterea nivelului de alergeni, modificarile dietei cat si curatenia exagerata a societatii moderne joaca roluri importante in cresterea ratei alergiilor.

Reactiile alergice pot afecat ochii, nasul, gatul, plamanii, pielea si tractul gastrointestinal. Unele alergi sunt sezoniere, apar in aceeasi perioada a anului, altele perene, apar pe tot parcursul anului; deasemenea reactii alergice pot aparea de fiecare data cand are loc contactul cu un anumit anumit alergen. 

Atunci cand organismul vine in contact cu un anumit alergen, sistemul imun il considera periculos si elibereaza anumiti mediatori chimici cu scopul de a-l indeparta. Elibererea acestor mediatori pot cauza o varietate de simptome stranuturi, nas infundat, rinoree nazala, mancarime de nas, ochi sau piele, aparitia unui rash cutanat, greata, modificari de tranzit intestinal. Unele reactii pot fi severe, chiar amenintatoare de viata. Daca alergenul este inhalat simptomele vor afecta preponderent ochii, nasul si plamanii; in schimb, daca alergenul este consumat simptomele sunt mai ales la nivelul cavitatii bucale si tranzitului intestinal. 

Unele alergi sunt usor de diagnosticat, simptomele apar numai dupa expunerea la un anumit alergen, insa altele sunt mai putin evidente, se pot suprapune peste alte conditii medicale. Testarea alergologica poate confirma alergenul responsabil.

Exista doua metode de determinare a prezentei anticorpilor de tip IgE specifici: test cutanat prick sau test alergic sangvin. Testul cutanat prick este reprezentat de mici intepaturi la nivelul pielii pacientului prin extractele alergenice incriminate. Daca pacientul este alergic la o substanta apare o reactie inflamatorie vizibila in mai putin de 30 minute. Atunci cand exista antecedente de reactii anafilactice amenintatoare de viata, anumite conditii cutanate sau pacientul este in tratament cu anumite medicamente, se recomanda testarea din sange. Ambele metode sunt recomandate, avand valoare similara de diagnostic. Testele cutanate patch reprezinta o metoda de a determina substantele specifice cauzatoare de reactie alergica inflamatoare la nivelul pielii; testeaza reactiile de tip intarziat. 

 

O programare la medicul specialist alergolog va poate ajuta in determinarea cauzei si severitatii reactiilor, mai ales ca vine primavara, sezon preferat al alergiilor. Istoricul medical, simptomele si testele specifice alergologice va pot ajuta in stabilirea corecta a unui diagnostic si a unui tratament specific.

Nu toata lumea are o alergie, dar din ce in ce mai multe persoane au fara sa stie de existenta ei. 

 

 

Dr. Alergolog Cretu Denisa

 
Dna. Dr. Denisa Cretu este medic specialist alergolog in cadrul clinicii Medas Unirea, din 2016 si este unul dintre membrii echipei medicale Medas ce a tratat cu succes cazuri atat extrem de dificile cat si usoare. Pacientii nostri acceseaza cu incredere serviciile dumneaei, atat pentru profesionalism cat si pentru modul de comunicare si respectul acordat fiecarui pacient in parte. 
Specialități: