Error message

  • Warning: include_once(): Unable to allocate memory for pool. in drupal_settings_initialize() (line 733 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_variables() (line 2492 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Soarele și pielea - riscuri și beneficii ale expunerii la soare

Încă de la începuturi, existența vieții pe Pământ a depins de sursa constantă de energie provenită din arderile gazelor din soare. Această energie electromagnetică are atât efecte dătătoare de viață cât și efecte ce o pot amenința. De-a lungul timpului, s-a descoperit că fiecare formă de viață de pe Terra posedă unul sau mai multe mecanisme de adaptare la aceste efecte.

Deși ne bucurăm de efectele benefice ale radiației solare (lumină, căldură, sinteza de vitamina D), pielea noastră este foarte sensibilă la efectele negative ale unei componente din acest spectru: radiațiile ultraviolete (UV). Radiațiile ultraviolete sunt împărțite în UVA, UVB și UVC. Radiațiile UVC au efecte puternic mutagene și potențial letale, dar din fericire, acestea sunt filtrate de straturile atmosferice superioare, pe suprafața planetei ajungând doar UVA și UVB [1,2].

Pătrunderea radiațiilor UV prin diverse “bariere” (geamul de la maşină, umbrela de plajă, frunzişul unui copac, etc) şi apoi prin epidermul persoanelor cu pielea deschisă la culoare este foarte mare, reprezentând peste 50% din energia ce ajunge la nivelul straturilor profunde [1-3].

O multitudine de factori influențează răspunsurile biologice la radiațiile UV printre care se află susceptibilitatea personală, expunerile anterioare, zona anatomică, suprafața de piele expusă și condițiile de mediu [1]. Prin urmare, aceste răspunsuri ale pielii sunt influențate de gradul de pigmentare din naștere, genetica personală, prezența de agenți fotosensibilizanți, temperatura și umiditatea exterioare, precum și mișcările maselor de aer. În ceea ce privește zona anatomică, cele mai sensibile la soare sunt trunchiul, gâtul și capul și cele mai rezistente sunt picioarele și mâinile.

Efectele imediate ale radiațiilor ultraviolete asupra pielii sunt binecunoscute și resimțite pe propria piele cel puțin o dată în viață: eritem (înroșirea pielii), apariția de vezicule/bule (bășicuțe) pe piele - arsurile solare - și pigmentare (bronzare). Extrema acestor reacții rapide este insolația.

Expunerea cronică a pielii neprotejate la radiații ultraviolete (mai ales UVA) produce numeroase modificări structurale și biochimice la nivelul acestui organ, promovând în primul rând îmbătrânirea prematură - manifestată prin apariția ridurilor, telangiectaziilor (vinișoare roșii pe piele), pierderea elasticității și modificarea texturii pielii.

O altă urmare a expunerii la soare este considerată și apariția unor leziuni benigne cum ar fi efelidele (pistruii), lentiginele solare (petele de soare), keratozele actinice/solare, keratozele seboreice, urticaria solară, melasma, etc. Lista afecțiunilor ce pot fi declanșate sau agravate de soare este una foarte lungă și enumerarea lor aici ar depăși scopul articolului.

Mai important decât îmbătrânirea tegumentelor este faptul că expunerea intempestivă la soare induce mutații în ADN-ul celulelor pielii și conduce la apariția de carcinoame bazocelulare și spinocelulare care, împreună, formează marea majoritate a cancerelor de piele la om. Tot dependent de expunerea la soare apare și melanomul cutanat, cel mai agresiv cancer de piele și unul din cele mai agresive cancere cunoscute la om, a cărui incidență la nivelul populației se află într-o creștere constantă, mai rapidă decât a oricărui alt tip de cancer. Apariția acestor cancere se datorează în parte și efectului de scădere a imunității locale și sistemice pe care radiațiile UV îl au asupra organismului. 

Prin urmare, radiațiile ultraviolete pot fi considerate, pe bună dreptate, ”carcinogenul complet”.

Pentru a diminua posibilitatea apariției acestor efecte nocive, vă recomand să folosiți creme de protecție solară de tip ecran solar eficiente atât împotriva razelor ultraviolete A cât şi B, acestea putând fi găsite foarte ușor în toate farmaciile.

Aplicarea corectă a ”cremelor de soare” se face înainte de expunerea la soare şi din 2 în 2 ore în condiţii de soare direct. Când sunteți la plajă reaplicați crema de fotoprotecție de fiecare dată când ieșiți din apă. Nu lăsaţi copiii la soare fără creme de fotoprotecţie (în farmacii se găsesc creme speciale pentru micuți) şi mai ales nu la orele prânzului, deoarece arsurile solare în copilărie duc la apariţia de cancere de piele la vârsta adultă [4,5,6]. Nu uitaţi că soarele este cel mai agresiv în apă sau în apropierea apei şi între orele 10 dimineaţa şi 4 după-amiaza. Nu recomand frecventarea saloanelor de bronzat. Vă reamintesc că nu există bronz sănătos, poate doar „frumos”, dar chiar și acest aspect este o chestiune de gust.

Deoarece alegerea cremei de fotoprotecție depinde mai mulți factori (fototip personal, istoric personal și familial de afecțiuni dermatologice, leziuni deja existente, etc), vă sfătuiesc să întrebați medicul dermatolog ce cremă de protecție solară vi se potrivește.

Pentru că sezonul vacanțelor a început deja, nu-mi rămâne decât să vă doresc ”Concediu plăcut!” și să sper ca, înarmați cu aceste informații să evitați evenimentele neplăcute vă pot strica odihna și relaxarea atât de mult așteptate. 

Dr. Mihai Lupu - medic specialist dermato-venerologie

Bibliografie:

1. Morison WL, editor. Phototherapy and photochemotherapy of skin disease. New York: Raven Press, 1991.

2. Fitzpatrick TB, Eizen AZ, Wolff K, et al. Dermatology in general medicine. New York: McGraw-Hill, 1993.

3. Goldsmith LA, editor. Physiology, biochemistry and molecular biology of the skin. New York: Oxford University Press, 1991.

4. Tripp, Mary K. et al. Correlates of Sun Protection and Sunburn in Children of Melanoma Survivors. American Journal of Preventive Medicine , Volume 51 , Issue 3 , e77 – e85

5. Awareness of sunburn in childhood, use of sunbeds and change of moles in Denmark, Northern Ireland, Norway and Sweden Senada Hajdarevic, Line Hvidberg, Yulan Lin, Conan Donnelly, Anna Gavin,Magdalena Lagerlund, Anette F. Pedersen, Birgit H. Rasmussen, Sara Runesdotter, Peter Vedsted, Carol Tishelman. The European Journal of Public Health Feb 2016, 26 (1) 29-35; DOI:10.1093/eurpub/ckv112

6. Christine L. Behrens, Camilla Thorgaard, Anja Philip, and Joan Bentzen. Sunburn in children and adolescents: associations with parents’ behaviour and attitudes. Scand J Public Health May 2013 41: 302-310, first published on February 7, 2013 doi:10.1177/1403494813476158

Specialități: