Metode noninvazive de investigaţii dermatologice disponibile la MEDAS Professional

Nevii atipici şi melanomul – Metode de diagnostic moderne

Dermatoscopia computerizată – Fotofinder este o metodă modernă de înaltă tehnologie, total neinvazivă, superioară dermatoscopiei clasice, care însumează cele mai noi şi mai performante softuri ce permit urmărirea în timp a evoluţiei aluniţelor cu caracter displazic, adică cu potenţial de transformare în cancer cutanat cu gravitate maximă – melanom malign.

Dispozitivul măreşte optic leziunea de peste 100 de ori. Astfel nevul (aluniţa) este fotografiat şi analizat pe monitorul aparatului la nivel de detaliu – pentru evaluarea riscului de transformare în melanom. Apoi softul interpretează imaginea ţinând seama de criterii cum sunt localizarea leziunii, dimensiuni, culoare, simetrie şi margini.

Dermatoscopul Fotofinder calculează pentru fiecare aluniţă investigată un scor numeric al riscului de transformare oncogenă şi îl afişează într-o formă grafică ce se înregistrează fotografic sau digital.

În cazul pacienţilor cu un număr mare de aluniţe, dispozitivul fotografiază zona respectivă, apoi analizează fiecare aluniţă în parte, identificându-le pe acelea care prezintă risc crescut.

Pentru îmbunătăţirea acurateţei diagnosticului, în cazul leziunilor suspecte, examinările pot fi repetate la un interval optim de 3-6 luni şi imaginile noi obţinute pot fi comparate cu cele stocate în memoria aparatului.

Cu ajutorul dermatoscopiei computerizate se pot realiza:

  • Screeningul rapid al cancerelor cutanate
  • Diagnosticul şi supravegherea evoluţiei în timp a nevilor pigmentari (aluniţe) prin tehnica Mole-Analyzer

Metoda de diagnostic prin dermatoscopie computerizată este total neinvazivă şi nu produce disconfort pacientului.

Microscopia confocală – Vivascope

Microscopia confocalăMicroscopia confocală reprezintă o nouă modalitate imagistică de investigaţie a nevilor pigmentari. Aceasta permite analiza microscopică in-vivo a leziunilor cutanate la un nivel de rezoluţie care se apropie de detaliul histologic.

Prin această tehnică complet neinvazivă se vizualizează in-vivo epidermul şi dermul superficial. Se pot verifica astfel marginile leziunii la nivel microscopic, putându-se stabili un plan fidel al unei eventuale excizii.

Microscopia confocală permite aprecierea extensiei locale a tumorii şi ghidează atitudinea terapeutică.

Avantaje şi facilităţi ale microscopiei confocale in-vivo­:

  • Metoda complet neinvaziva si nedureroasa
  • Sunt obţinute imagini optice ale leziunilor; se pune astfel in evidenta morfologia celulara (normala sau patologica)
  • Se realizează practic o biopsie in-vivo care permite diagnosticul anatomo-patologic fara a fi nevoie de excizia leziunii
Specialități: