Error message

 • Warning: include_once(): Unable to allocate memory for pool. in drupal_settings_initialize() (line 733 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_variables() (line 2492 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Despre Hemoroizi

Hemoroizii sunt dilatatii ale venelor din submucoasa rectului si anusului asemanatoare varicelor membrelor inferioare. Boala hemoroidala este una dintre afectiunile des intalnite, de care sufera majoritatea populatiei din tara noastra

Factori determinanti:

Cauza principala a aparitiei hemoroizilor o reprezinta cresterea presiunii in venele regiunii anore-rectale.

Staza venoasa prelungita provoaca dilatarea si subtierea peretilor nodulilor, ducand la aparitia eroziunilor si rupturilor mici. Astfel se explica prezenta sangelui in scaun.

Principalii factori incriminati sunt

 • constipatia cronica
 • procese inflamatorii locale (ano-rectite, fisuri anale)
 • procese inflamatorii de vecinatate (prostatite, metro-anexite)
 • obezitatea
 • sarcinile.

Din nefericire, sarcina intruneste mai multe conditii care favorizeaza aparitia si dezvoltarea hemoroizilor:

 • Datorita schimbarilor la nivel hormonal, in primele luni de sarcina, majoritatea femeilor insarcinate se confrunta cu tulburari de tranzit intestinal. In sarcina, sistemul digestiv isi incetineste functionarea si devine mai lenes, astfel instalandu-se constipatia. Aceasta determina o presiune crescuta la defecatie, avand un efect negativ in formarea si dezvoltarea hemoroizilor in sarcina.
 • Cresterea in volum a uterului face compresie pe niste vase de sange importante, ingreunand astfel intoarcerea venoasa. Presiunea asupra acestor vase de sange creste odata cu volumul uterului, ceea ce face ca transportul sangelui sa devina mai anevoios.Toate acestea produc o umflare si dilatare a venelor din proximitate. Sangele care stagneaza in zona pelvina face ca in plexul hemoroidal sa se dilate venele dand astfel nastere hemoroizilor.
 • In timpul sarcinii se schimba de asemenea profilul hormonal. Organismul unei viitoare mame va secreta mai mult progesteron, un hormon care determina relaxarea peretilor venosi, facandu-i mult mai vulnerabili, mai predispusi dilatatiilor sau chiar sparturilor.

 Evolutiv, hemoroizii  parcurg in timp o serie de stadii evolutive, denumite grade ale bolii hemoroidale si numerotate de la 1 la 4, si anume:

gradul I – nu prolabeaza prin orificiul anal extern in timpul defecatiei

gradul II – prolabeaza la defecatie dar se reduc spontan

gradul III – prolabeaza la defecatie si trebuie redusi manual

gradul IV – prolabeaza permanent (prolaps mucos)

Hemoroizii se manifesta prin:

 • sangerare - sange rosu la sfarsitul scaunului, care nu se amesteca cu materiile fecale
 • durere - senzaaie de greutate, corp strain intra-anal
 • scurgere sero-mucoasa - secretie anala ce pateaza lenjeria intima

Fara tratament hemoroizii se pot complica:

Odată apăruţi, hemoroizii se dezvoltă în permanenţă dacă factorii favorizanţi se menţin, iar pe parcursul evoluţiei apar complicaţii. Dintre care cele mai frecvente şi mai grave sunt:

 • Hemoragia (rectoragia) – este cea care sperie bolnavul cel mai tare şi îl face să se prezinte la medic. De altfel o boală mult mai gravă: cancerul rectal, se poate manifesta de asemenea prin rectoragie. 
 • Tromboza hemoroidală – este reprezentată de închegarea sângelui în vasele hemoroidale. Apare mai frecvent în cazul hemoroizilor externi mai ales după un episod de constipaţie, diaree, efort fizic intens, sex anal, etc. Poate fi de dimensiuni mici, limitată la un singur hemoroid sau poate cuprinde întreaga circumferinţă anală. Afecţiunea este intens dureroasa datorită inflamaţiei (tromboflebita hemoroidală). Se produce o tumefiere locală dureroasă. Evoluţia poate fi spre resorbţie în timp de aproximativ 2-3 săptămâni, dar poate evolua adesea şi spre complicaţii ca exulcerarea tegumentului sau a mucoasei anale, fistulizarea, hemoragia, abcedarea. 
 • Abcesele perianale – apar cel mai frecvent la persoanele suferinde de hemoroizi în diverse stadii de dezvoltare. Sunt complicaţii foarte neplăcute prin consecinţele ulterioare. Sunt reprezentate de pungi cu puroi cu diverse localizări în jurul anusului, intens dureroase, cu stare septică. Pacientul trebuie operat (se face o incizie de evacuare a puroiului în prima etapă) dar aproape în toate cazurile se formează o fistulă perianală (un canal între rect şi piele) care trebuie reoperată la un interval de 6 săptămâni. Din păcate, în multe cazuri fistulele sunt recidivante şi necesită multiple reintervenţii care pot afecta continenţa anală.

Diagnostic

Pacientul care se prezinta la medicul proctolog si se plange de disconfort, mancarime, senzatie de arsuri ori de umiditate in zona anala, hemoragii anale, specialistul va efectua un examen proctologic. Astfel, pacientului i se va face tuseu rectal si anuscopie (examen cu ajutorul unei oglinzi speciale). Hemoroizii externi sunt depistati usor la control vizual, cei interni — cu ajutorul anuscopiei si tuseului rectal.

Simptome asemanatoare cu cele ale hemoroizilor sunt comune mai multor boli, inclusiv in cazul polipilor si tumorilor intestinale. De aceea, stabilirea diagnosticului final la pacientii cu hemoroizi se face dupa investigatii detaliate.

Tuseu rectal: — metoda principala de diagnostic al bolilor proctologice. Acesta se face in toate cazurile de afectiuni rectale, indiferent de natura bolii. Aceasta investigatie da posibilitatea rapid sa se creeze o imagine destul de precisa despre starea rectului.

Rectosigmoidoscopie: — cea mai raspandita, precisa si veridica metoda de investigare a rectului si a colonului sigmoid inferior. Cu ajutorul rectosigmoidoscopului se poate investiga mucoasa intestinului la adancimea de 30-35 cm disntanta de anus.

Anuscopie: — investigarea canalului anal si a rectului inferior cu ajutorul anuscopului. Investigatia este prevazuta pentru examinarea canalului anal si a rectului la adancime de pana la 10-12 cm.

Colonoscopie: — este investigatia in timpul careia este evaluata vizual starea mucoasei intestinului gros. Se face cu un dispozitiv flexibil special, care transmite imaginea pe monitor.

Irigoscopie: — investigatie radiologica a intestinului gros.

Testul hemocult: — se face pentru depistarea eventualelor hemoragii in segmentele superioare ale intestinului.

Tratament:

Proctologia moderna are o gama foarte variata de tratamente pentru boala hemoroidala. Tratamentul chirurgical nu mai este de mult de actualitate, tinand cont de dezavantajele pe care le prezinta aceasta metoda.

Tehnicile moderne presupun tratament ambulatoriu, care nu influenteaza programul normal al pacientului, dupa tratament, acesta putand continua activitatea zilnica, fara sa aiba dureri sau disconfort cauzate de tratamentul proctologic.

In cazul in care boala este ignorata indelungat, se poate ajunge la complicatii majore: hemoroizi ireductibili, de dimensiuni foarte mari, prolabati (iesiti) prin anus, sau formatiuni hemoroidale mixte, cand hemoroizii interni se unesc cu cei externi, din cauza volumului mare de sange si a presiunii crescute, la care singura optiune este cea chirurgicala. Nu este de dorit sa se ajunga la astfel de faze ale bolii, deoarece acest tratament este dificil si traumatizant pentru pacient.

Examenul proctologic si examenul local este edificator dar trebuie sa excluda un cancer anal sau condiloamele acuminate, afectiuni la care de-obicei fenomenele inflamatorii locale lipsesc si sunt nedureroase.

Examenul endoscopic este esential in primul rand pentru a exclude o alta cauza a rectoragiei -; ideala este colonoscopia totala dar si recto-sigmoidoscopia sau anuscopiasunt pentru inceput suficiente in vederea excluderii unui cancer sau unei recto-colite ulcero-hemoragice. 

Metodele nechirurgicale se adresează mai ales hemoroizilor interni în stadii mai putin avansate (I, II şi III). Dintre acestea enumeram:

 • Ligatura elastica – metoda cea mai des utilizata . este considerata a fi standardul de aur in tratamentul bolii hemoroidale aflate in etapele doi si trei de evolutie. Este o manevră absolut nedureroasă şi o şedinţă durează de obicei sub 5 minute.Pacientul este poziţionat în decubit lateral stâng (culcat pe stânga) ghemuit, ca şi în cazul examenului proctologic. Nu este necesară internarea, si vă puteti desfaşura activitatea în condiţii normale; Fiind o manoperă nedureroasă nu necesită nici anestezie 
 • Sclerozarea
 • Fotocoagularea cu infrarosu sau laser. Produce coagularea hemoroizilor si transformarea lor in cicatrici fibroase. Metoda este foarte eficienta in hemoroizii mici dar cicatricile rezultate pot duce in timp la stenoza sau dimpotriva la incontinenta anala (avand in vedere rolul hemoroizilor in continenta de finete a gazelor si lichidelor)
 • Crioterapia

Ca şi în cazul oricărei alte boli, dacă pacientul se prezintă din timp la medic, în stadii iniţiale ale bolii, tratamentul va fi mult mai puţin agresiv, fără durere şi poate fi efectuat în condiţii de ambulator, adică fără a fi necesară internarea. În stadii avansate sau în cazul unor complicaţii grave, de cele mai multe ori singurul tratament posibil este cel chirurgical.

Tratamentul chirurgical – vizează îndepărtarea prin excizie a pachetelor hemoroidale, şi se efectuează în condiţii de spitalizare şi sub anestezie (rahidiană, generală, sau locală). Există mai multe metode de tratament chirurgical însă în toate cazurile la sfârşit vor exista niste plăgi (răni) intens dureroase mai ales cu ocazia defecaţiei. Perioada de vindecare este de aproximativ 6-8 săptămâni, însă în unele cazuri sunt necesare reintervenţii corectoare (dilataţii anale) repetate. Riscurile operatorii şi ale anesteziei nu trebuiesc neglijate şi de asemenea nici complicaţiile postoperatorii precoce (hemoragii, hematoame, supuraţii) şi tardive (stenoze anale, anusul umed, incontinenţa anală, etc.).

Dr. Iliescu Anamaria

medic specialist chirurgie generala in cadrul clinicii Medas Unirea si al Spitalului Medas

Specialități: