Error message

  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Creșterea imunității prin mijloace naturale

Creșterea imunității prin mijloace naturaleOdată cu sosirea anotimpului rece, organismul uman trebuie să facă față agresiunii variațiilor de temperatură și microbilor care determină în principal infecții la nivelul aparatului respirator. Infecțiile respiratorii pot îmbrăca diverse forme, de la cele mai simple și mai benigne (rinită, rinofaringită) până la forme mai grave (gripă, traheobronsite, laringite, pneumonii). 

Persoanele cele mai predispuse sunt copiii (în special cei mici, care frecventează colectivități - grădinițe, școli), persoanele în vârstă (de cele mai multe ori acestea prezintă și afecțiuni cronice, care scad și mai mult imunitatea organismului), persoanele cu boli cronice, degenerative, cele cu imunitatea scăzută, cele care urmează tratamente pe termen lung cu diverse medicamente (antibiotice, chimioterapice etc). 

În mod normal, organismul dispune de propriile mijloace de apărare care intră în acțiune în cazul unei infecții. Din păcate, în condițiile vieții urbane de azi (poluare, stres, alimentație deficitară în vitamine, minerale, antioxidanți, mișcare insuficiență), capacitățile nespecifice de apărare ale organismului nostru sunt depășite și scade capacitatea acestuia de luptă.

Depinde doar de noi să ne păstrăm sănătatea fizică și psihică și să facem față cu succes tuturor provocărilor la care ne supune anotimpul rece. 

Un rol deosebit de important îl are stilul de viață. Alimentația este primordială. Toamna ne pune la dispoziție o mare varietate de legume și fructe proaspete, autohtone, un adevărat izvor de vitamine, minerale, fibre, enzime, antioxidanți, care ne ajută să ne păstrăm o bună imunitate a organismului și care în acelati timp ne conferă vitalitate și energie. Așadar consumați din belșug struguri (albi și în special cei negrii), care conțin o cantitate mare de antioxidanți ce ne cresc imunitatea; mustul reprezintă deopotrivă un adevărat izvor de sănătate. Fructele de pădure (mure, afine, cătină) sunt surse excelente de vitamine, minerale și antioxidanți, care ne păstrează o bună imunitate a organismului, ne apără de bolile degenerative și canceroase. Prunele, perele și merele au efecte detoxifiantdepurative, reglează digestia, cresc imunitatea, sunt tonice ale sistemului nervos. Dintre legume, trebuie să consumăm dovlecel, sfeclă, conopidă, broccoli, varză albă și roșie, fasole verde, roșii.

Să nu uităm de producția de toamnă de ceapă verde, ridichi, salată și spanac. Usturoiul, ceapa, prazul, cat și condimentele (mărar, pătrunjel, leuștean, busuioc, cimbru, mentă, ghimbir, șofran) au acțiune antimicrobiană și antivirală și ajută la menținerea sănătății organismului.

Uleiul de pește (ce conține vitaminele A și D, cât și acizi grași omega 3) ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar.

Bacteriile probiotice din iaurt, lapte bătut, kefir și sana ajută la menținerea echilibrului  florei intestinale ceea ce conferă un efect de protecție împotriva bolilor infecțioase.
Consumați vitamina C în asociere cu bioflavonoide din surse naturale, ceea ce este de un ajutor real în lupta cu infecțiile respiratorii: fructe de pădure (cătină, măceșe, afine, coacăze), citrice, mere, ca atare sau sub formă de siropuri presate la rece.

În cazul unor  infecții respiratorii ușoare, se poate încerca un tratament la domiciliu, ce constă în medicamente antitermice și antiinflamatorii în asociație cu plante ce ne cresc imunitatea, au și ele efecte antiseptice, antiinflamatorii, expectorante. În cazul în care infecția respiratorie nu răspunde prompt la tratament, ca și în cazul copiilor mici, persoanelor în vârstă sau cele cu afecțiuni cronice, nu încercați automedicația, mergeți la un consult la medic. Nu uitați că plantele sunt adevărate medicamente naturale, cu efecte terapeutice dar și cu reacții adverse, în cazul administrării neadecvate; deci consultați medicul apifitoterapeut pentru întocmirea unei scheme de tratament corespunzătoare stării de sănătate și vârstei. 

Echinaceea este una dintre cele mai eficiente plante studiate științific cu proprietăți imunostimulatoare marcante. Este recomandată în infecții acute și cronice ale căilor respiratorii superioare (angine, faringite, laringite, bronșite) și profilactic în perioadele cu risc crescut de infecții cu virusuri gripale. Se poate administra sub formă de:  tinctură, ceai, capsule, în cure periodice, administrate la recomandarea medicului apifitoterapeut. Persoanele alergice trebuie să fie foarte atente la produsele pe bază de echinaceea, deoarece planta poate declanșa crize alergice la nivel respirator. 

Propolisul - un produs al stupului considerat unul dintre "antibioticele" naturale cele mai rapide și eficiente - stimulează puternic sistemul imun. Propolisul are efecte antiseptice, antibiotice, antifungice și antivirale de excepție. Se administrează sub formă de tinctură de propolis, în general 1 picătură/kg corp, de 1-2 ori/zi, sau încorporat în diferite tincturi compuse, siropuri sau baton de propolis, ce se mestecă.

Extractul din semințele plantei Nigella sativa, numită și chimen negru, este indicat pentru creșterea puterii de apărare a organismului față de agenții infecțioși, tumorali sau toxici. Se administrează sub formă de ulei, 3-5 picături/zi sau sub formă de capsule, în cure de 10-30 zile.

Gemoterapia este deosebit de benefică pentru creșterea imunității organismului, cu rezultate deosebite în special la copii: se poate administra extract de muguri de brad, extract din muguri de coacăz-negru, extract din mlădițe de măceș, extract din muguri de călin și carpen, în cure periodice de 2-3 luni.

Uleiurile esențiale au acțiune imunostimulatoare, antibiotică, antivirală și antiseptică deosebit de puternică. Uleiurile de pin, brad, cimbru, eucalipt, mentă, cuișoare, busuioc, salvie, tea-tree, lămâie se utilizează ca atare (numai la recomandarea unui aromoterapeut) sau încorporate în siropuri; sau se adaugă câteva picături în lampă de aromoterapie.

O hidratare corespunzătoare trebuie asigurată prin consumul de apă plată, sucuri naturale, ceai (ceai verde sau alb, ceai de echinaceea, de muguri de plop, de ghimbir, de cimbru și cimbrișor, de busuioc, de musețel, de tei, de soc, de ghimbir, de iasomie - toate cu proprietăți imunostimulatoare, energizante, detoxifiante, care ne încălzesc și ne cresc buna dispoziție). În perioada anotimpului rece este bine să consumăm ceaiuri călduțe, în care să adăugăm zeamă de lămâie și miere.

Dr. Ruxandra CONSTANTINA