Error message

 • Warning: include_once(): Unable to allocate memory for pool. in drupal_settings_initialize() (line 733 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_variables() (line 2492 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
 • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

CE POT FACE SA REDUC RISCUL DE CANCER?

Importanta programelor de screening in reducerea riscului de cancer.

Cancerul este o afectiune grava, cu potential letal, ce tinde sa ocupe locul al doilea ca frecventa dupa bolile cardiovasculare.
Cancerul in forme avansate(cu determinari secundare/metastatic), este o afectiune care, de cele mai multe ori, nu poate fi vindecata - tratamentul  vizeaza controlul simptomelor si prelungirea supravietuirii.
In situatia diagnosticului in stadiul metastatic , toata lumea are de pierdut – pacientul, familia, societatea, statul.
Ce am putea face sa reducem riscul de cancer sau , ideal, sa-l prevenim?
Experienta si studiile au demonstrat ca pentru anumite anumite tipuri de cancer, exista metode care pot detecta boala din timp (intr-o etapa incipienta), si pot asigura vindecarea cu o interventie medicala minimala – acestea sunt programele de screening (detectie precoce).
Pe langa acestea, exista anumite masuri legate de stilul de viata care au demonstrat o reducere a riscului de imbolnavire – inclusiv a cancerului. 
Masuri legate de : 
 1. Exercitiul fizic – minim 150 min/saptamana efort usor-mediu 
 2. Evitarea fumatului(majoritatea pacientilor cu cancer pulmonar sunt fumatori) si a consumului de alcool(beneficii minime legate de consumul de alcool si presupusa protectie cardio-vasculara)   
 3. Pastrarea unei greutati normale (IMC - Indice de masa corporal intre 25-30)
 4. O alimentatie bogata in legume, fructe , fibre, antioxidanti naturali, vitamine ; utilizarea uleiului de masline extravirgin, consumul de peste oceanic, salate, branzeturi cu continut redus de grasime
 5. Evitarea alimentelor bogate in E-uri , rafinate, conservate ; evitarea mezelurilor ; temperarea ponderii in dieta a dulciurilor bogate in calorii si glucide,dar sarace in nutrienti, in favoarea fructelor 
 6. Evitarea alimentelor prajite in ulei si a celor afumate ; Metode sanatoase de a gati – in abur, fript, copt, fript(fara ulei) 
 7. Alegerea alimentelor in forma cat mai apropiata de natural (termen de valabiliate mic; forma integrala bogata in fibre – paine, orez, paste integrale; preparate proaspat); preferinta pentru alimentele cultivate ecologic, in regiunea in care locuim si in perioada lor normala de crestere
 8. Suplimentare vitaminei D3 (studii recente coreleaza riscul crescut pt anumite cancere si deficitul de vitamina D3 ; se poate masura cu un test simplu din sange)
 9. Respectarea unui ritm echilibrat munca-somn (minim 7 ore/noapte) 
 10. Evitarea expunerii exagerate la soare(ultraviolete) si utilizarea cremei de protectie solare
 11. Control anual medical si set de analize de sange dupa varsta de 30 de ani 
 12. Timp alocat pentru sine si pentru cei dragi si pentru socializarea fara dispozitive electronice
Programele de screening au beneficii demonstrate in urmatoarele afectiuni:
 1. Cancer mamar: Se recomanda mamografie anual dupa 40-45 de ani; inainte de 40 de ani se recomanda ecografie mamara;  frecventa si varsta de incepere vor  fi adaptate in functie de factorii de risc si istoricul familial
 2. Cancer de col uterin: Se recomanda consult ginecologic si examen Babes Papanicolau anual, dupa debutul vietii sexuale
 3. Cancer colorectal si gastric: In functie de examenul medical si istoric, se recomanda o colonoscopie de control la barbatii peste 45 de ani si femeile cu factori de risc. Alternativ se pot recomanda teste ce detecteaza prezenta sangelui in scaun(test de sangerare oculta)
 4. Cancer de prostata: Consult urologic, tuseu rectal si dozare PSA(antigen specific prostatic) dupa varsta de 40 de ani 
 5. Cancer pulmonar: Marii fumatori, peste 30 pachete/an, au un beneficiu de a efectua CT de torace cu substanta de contrast.
 6. Orice situatie care prezinta semnale de alarma(scadere in greutate, febra inexplicabila de durata, secretii anormale,pierdere de sange, rani care se vindeca greu,alunite care se modifica ca forma/culoare/dimensiuni, astenie fizica nejustificata, transpiratii nocturne, lipsa poftei de mancare, tulburari tranzit diaree/constipatie) – necesita de urgenta un consult medical si evaluarea riguroasa a starii de sanatate. 
 
Toti ne dorim sa fim sanatosi si fericiti… un proverb puncteaza foarte bine ideea… ”E mai bine sa previi,decat sa tratezi”. Din pacate, din lipsa de timp si din lipsa unor programe nationale de screening care sa ne cheme regulat la control, sarcina de a ne pastra sanatosi si plini de energie intra in datoria fiecaruia…de aceea, clinica noastra va asteapta cu servicii de calitate, decontate de casa de asigurari,ca sa va asigurati ca Dumneavostra si cei dragi sunteti pusi la adapost de orice fel de risc si va puteti bucura cu adevarat de viata. Nu amanati vizita la medic, faceti o programare astazi. Nu amanati ce e cel mai important..sanatatea,viata !
 
Bibliografie 
1. Gray JA, Patnick J, Blanks RG. Maximising benefit and minimising harm of screening. BMJ (Clinical research ed.). 2008 Mar 1; 336(7642):480-3.
4. Miron L. Terapia cancerului: opţiuni bazate pe dovezi, Editura Institutul European, Iaşi 2008.
6. American Cancer Society. Colorectal Cancer Facts & Figures 2014-2016, Exit Disclaimer. Atlanta: American Cancer Society; 2014.
7. U.S. Preventive Services Task Force. Screening for colorectal cancer: U.S. Preventive Services Task Force recommendation statement. Annals of  Internal Medicine 2008; 149(9):627-637.
8. Burch JA, Soares-Weiser K, St John DJ, et al. Diagnostic accuracy of faecal occult blood tests used in screening for colorectal cancer: A systematic review. Journal of Medical Screening 2007; 14(3):132-137.
9. Ouyang DL, Chen JJ, Getzenberg RH, Schoen RE. Noninvasive testing for colorectal cancer: A review. American Journal of Gastroenterology 2005; 100(6):1393-1403.   
 
Articol scris de dr. Dan Ilie Damboiu medic specialist Oncologie Medicala in cadrul Medas
Specialități: 
Etichete: