Error message

  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_page_cache() (line 2385 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in _drupal_bootstrap_database() (line 2475 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/bootstrap.inc).
  • Warning: require_once(): Unable to allocate memory for pool. in Database::openConnection() (line 1688 of /www/tamssainvest.euroweb.ro/htdocs/includes/database/database.inc).

Afecțiuni meteorosensibile

Afecțiuni meteorosensibileÎn această perioadă a anului caracterizată prin schimbări, uneori bruște de temperatură, de presiune atmosferică, prin accentuarea umidității atmosferice, prezența vântului, ploii, a curenților reci de aer, organismul uman trebuie să facă un efort suplimentar pentru a se adapta și a se echilibra. Există însă foarte multe persoane (aprox 1/3 din populația Europei) la care aceste variații ale factorilor atmosferice provoacă o accentuare a simptomatologiei unor afecțiuni preexistente sau acutizarea unor boli cronice: este vorba despre meteorosensibilitate. Meteorosensibilitatea reprezintă, de fapt, declanșarea sau amplificarea simptomatologiei unor disfuncții sau afecțiuni preexistente aflate în stare latentă, în funcție de variațiile factorilor atmosferici; sunt în primul rând influențate glandele endocrine și sistemul nervos vegetativ. 

Meteorosensibilitatea este declanșată de câmpurile electromagnetice care însoțesc schimbările meteorologice, dar depinde foarte mult și de starea generală de sănătate. Persoanele care au un stil de viață sănătos, cu o alimentație naturală, care fac mișcare zilnică, care petrec mai mult timp în aer liber, care respectă orele de odihnă și de somn, care sunt echilibrate din punct de vedere psihoemoțional, fac parte din categoria meteoroadaptabililor, care fac față cu bine modificărilor atmosferice.

În cazul persoanelor meteorosensibile, scăderea temperaturilor poate declanșa apariția unor infecții virale (gripă, rinofaringite, amigdalite); sau agravarea unor afecțiuni cardiovasculatorii (de ex. crize de angină pectorală, sindromul Raynaud); sau agravarea durerilor reumatice; temperatura scăzută asociată cu umiditate poate agrava rinita alergică sau declanșa crize de astm bronșic la persoanele sensibile; scăderea presiunii atmosferice poate antrena creșterea TA; intensificarea vântului provoacă dureri de cap, amețeli, depresie, anxietate; schimbarea direcției vântului poate precipita crizele de astm; apropierea unei furtuni poate provoca o frecvențムcrescută a crizelor de astm bronșic, a anginei pectorale sau a migrenelor.

Afecțiuni influențate în mod negativ de anotimpul rece
Afecțiuni respiratorii: temperaturile scăzute, intensificările de vânt, precipitațiile, pot determina creșterea frecvenței infecțiilor respiratorii, de la forme simple -rinite, rinofaringite- până la forme mai grave -gripă, traheobronșite, laringite, pneumonii; 

Afecțiuni alergice: declanșarea crizelor de rinite alergice, precipitarea unor crize de astm bronșic.

Afecțiuni osteo-articulare degenerative: persoanele cu artroze (coxartroză, gonartroză), discopatii, resimt acut modificările vremii, fiind adevărate “barometre” ce prezic sau resimt variațiile de temperatură, presiune, apropierea furtunii, ploile, ninsorile; apar dureri la nivelul articulațiilor interesate, însoțite de multe ori de inflamație locală și diferite grade de impotență funcțională (diminuarea mobilității active și pasive); de asemenea, pot apărea dureri la nivelul unor fracturi sau luxații mai vechi. 

Afecțiuni cardio-vasculare: în primul rând, frigul determină o vasoconstricție la nivelul circulației arteriale, cu scăderea fluxului sanguin la nivel coronarian și periferic; crește incidența crizelor anginoase, chiar a infarctului miocardic; crește tensiunea arterială; apar tahicardia, palpitațiile, respirația dificilă; crește incidența fenomenelor trombotice. 

Afecțiuni psihice: în special persoanele cu o labilitate psihoemoțională crescută pot prezența variații ale dispoziției afective, crize depresive, de anxietate, scăderea capacității de concentrare, somnolență, senzația de abandonare, astenie marcată. Aceste stări sunt legate de scăderea luminozității naturale, creierul producând mai multă melatonină (hormonul somnului) și mai puțină serotonină (hormonul bunei dispoziții). 

Afecțiuni genitourinare, la femei, favorizate de frig și umezeală: cistită, metroanexite.

Afecțiuni neurologice: sindroame algice, migrene, nevralgii (sciatic, trigemen).

Deși, teoretic, nu există un tratament alopat sau naturist care să trateze această meteorosensibilitate, practic, putem lua o serie de măsuri care sムlimiteze declanșarea simptomatologiei sau să prevină apariția complicațiilor:

  • adoptarea unui stil de viață sănătos, care include: o alimentație echilibrată și diversificată, bogată în vitamine, minerale, antioxidanți; se recomandă consumul de pește -bogat în acizi grași omega 3 cu rol antiinflamator și de fluidificare a sângelui și favorizare a microcirculației, legume și fructe, cereale integrale; limitarea consumului de grăsimi saturate, dulciuri concentrate, alcool.
  • plimbări în aer liber, atunci când vremea o permite; efectuarea de exerciții fizice
  • kinetoterapie
  • tratament cu plante + produse apicole, reflexoterapie + masaj (terapeutic, de relaxare) + aromoterapie

Persoanele cu afecţiuni reumatismale, pe langă medicaţia antiinflamatoare şi antialgică, îşi pot administra şi extracte din plante cu efecte antiinflamatoare, decontracturante, sub formă de ceaiuri, capsule, tincturi: gheara diavolului, gheara mâţei, arnică, scoarţă de salcie, mesteacăn; extern, pot fi folosite unguente aplicate local (arnică, untul pământului, gheara diavolului) sau uleiuri esenţiale, care pot fi adăugate în apa de baie; pentru masaj: ulei de mentă, cimbru, muşeţel, lavandă, roiniţă.

Persoanele cu afecțiuni cardiocirculatorii ar fi bine să evite să stea în frig pe o perioadă mai lungă de timp; să se îmbrace corespunzător, cu protejarea extremităţilor; să urmeze strict indicațiile și tratamentele recomandate de cardiolog; există plante care îi pot ajuta să treacă mai bine peste această perioadă a anului, având proprietăţi tonicardiace, vasodilatatore, de reglare a valorilor tensiunii arteriale, de scădere a valorilor colesterolului: extract de ceai verde, păducel, vâsc, gingko biloba, castan, coenzimă Q10, resveratrol, capsule cu ulei de peşte Omega 3.

Persoanele cu antecedente de depresie, atac de panică, anxietate, pot urma o terapie naturistă cu plante și produse care măresc tonusul psihic, înlătură tensiunile nervoase, ajută la restabilirea bunei dispoziții și a echilibrului psiho-emoțional: rhodiola rosea, lavandă, sunătoare, roiniţă, busuioc, mentă, suc de noni, lăptișor de matcă, miere, polen; de asemenea, aromoterapia este benefică, relaxează corpul şi  mintea, cu ajutorul uleiurilor esențiale de bergamotă, lavandă, muşcată, geraniu, iasomie, brad, trandafir, adăugate în lampa de aromoterapie sau în apa de baie sau folosite pentru masaj (în amestec cu un ulei vegetal).

Foarte utile sunt și practicile medicale alternative -reflexoterapie + masaj terapeutic + acupunctura- pot fi efectuate de către persoanele sănătoase, în special în această perioadă a anului, pentru întreținerea stării de sănătate, întărirea imunității, menținerea tonusului fizic și psihic, înlăturarea efectului stresului, echilibrarea energetică; persoanele cu afecțiuni reumatismale ar trebui să efectueze cure periodice de masaj + reflexoterapie (10-12 ședințe, 2-3/săptămână), cu efecte reale și rapide de diminuare a durerilor articulare și îmbunătățirea mobilității articulare.

Dr. Ruxandra CONSTANTINA